شاید با خودتان فکر کنید که نوشیدن یک لیوان چای حاوی مخمر و باکتری هیچ خاصیتی به جز مسموم کردن شما ندارد. اگر با نوشیدنی کامبوجا و ۸ خاصیت اثبات شده آن برای سلامتی آشنا شوید، نظرتان قطعاً عوض می شود. حرف و حدیث در پس خواص مفید کامبوجا زیاد است. بعضی ها به درمان ریزش مو بسنده می کنند و بعضی دیگر هم حاضرند قسم بخورند که کامبوجا ایدز و سرطان را هم درمان می کند. چنین ادعاهای جسورانه ای گاه پشتوانه علمی ندارند. اما این بدان معنی نیست که نوشیدنی کامبوجا فایده ای برای سلامتی ندارد. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا شما را با این نوشیدنی و خواص مفید آن بیشتر آشنا کنیم.
نوشیدنی کامبوجا چیست؟
کامبوجا نوعی نوشیدنی تخمیری بر پایه چای است. این نوشیدنی قدمتی دو هزار ساله دارد و رد آن را می توان در چین باستان یافت. پس از چین، پای کامبوجا به ژاپن و روسیه نیز باز شد تا آن که بالاخره در اوایل قرن بیستم به اروپا رسید و بسیار محبوب شد. امروزه فروش کامبوجا به عنوان یک انرژی زای سالم در آمریکا هم رو به افزایش است.
برای تهیه کامبوجا به چای سیاه یا سبز، شکر و «اسکوبی» نیاز دارید. محیط کشتی حاوی مخمر و برخی از انواع باکتری که با یکدیگر هم زیستی می کنند. محیط کشت مورد نیاز برای تهیه کامبوجا اغلب حاوی مخمر «ساکرومیسز سروزیه» و باکتری «گلوکون استو باکتر» است. ساکرومیسز شکر موجود در چای را تخمیر و به الکل تبدیل می کند. سپس، این الکل به مصرف گلوکون استو باکتر می رسد و به اسید استیک (که در سرکه هم وجود دارد) تبدیل می شود. برای کامل شدن فرآیند تخمیر دست کم باید یک هفته به نوشیدنیتان زمان بدهید. همین فرآیند تخمیر است که نوشیدنیتان را گاز دار می کند.
اگر باکتری و مخمر را به طور جداگانه هم به چایتان اضافه کنید، از شکر تغذیه می کنند و به مرور زمان لایه ای نازک به شکل قارچ روی نوشیدنیتان ایجاد می کنند. این لایه نازک همان اسکوبی است؛ محل مشترک برای زندگی صلح آمیز باکتری و مخمر. شما می توانید این اسکوبی را جدا و باز هم با آن کامبوجا درست کنید.
خواص اثبات شده چای کامبوجا برای سلامتی
کامبوجا فواید مختلفی برای سلامتی دارد. چای سیاه یا سبز را در نظر بگیرید؛ تمام خواصی را که چای سیاه یا سبز برای سلامت بدنتان دارد، کامبوجا هم دارد. در ضمن، کامبوجا سرشار از آنتی اکسیدان و پروبیوتیک هم هست. بنابراین، هم به سلامتی دستگاه گوارشتان کمک می کند و هم مانع از ابتلای شما به بسیاری از بیماری ها می شود.
البته، بعضی ها ممکن است برای این نوشیدنی زیاد از حد بازار گرمی کنند و فواید معجزه آسایی را به آن نسبت دهند. اما مثل همیشه ما به شما توصیه می کنیم که فقط ادعاهایی را بپذیرید که پشتوانه علمی دارند. در ادامه، ۸ خاصیت اثبات شده نوشیدنی کامبوجا برای سلامتی را برای شما آورده ایم:
۱. کامبوجا می تواند پروبیوتیک مورد نیاز بدنتان را تأمین کند.
همانطور که گفتیم، برای تهیه کامبوجا باید برخی از سویه های مخمر و باکتری را به مخلوط چای و شکر اضافه کرد و حداقل یک هفته به آن ها زمان داد. طی این یک هفته، باکتری های زیادی در کامبوجا رشد می کنند. دانشمندان در میان این سویه های باکتریایی تعدادی از گونه های باکتری های لاکتیک اسیدی را هم شناسایی کرده اند. باکتری های لاکتیک اسیدی می توانند برای بدنتان خاصیت پروبیوتیکی داشته باشند.
پروبیوتیک ها باکتری های مفید دستگاه گوارشتان را افزایش می دهند. این باکتری ها فواید مختلفی برای سلامتی دارند. برای مثال، به هضم غذا و کاهش وزن کمک می کنند و در عین حال، باعث کاهش التهاب می شوند. با توجه به فواید پروبیوتیک ها، می توان نتیجه گرفت که اضافه کردن کامبوجا به رژیم غذاییتان می تواند از راه های مختلفی به سلامتی شما کمک کند.
۲. کامبوجا شما را از خواص چای سبز بهره مند می کند.
چای سبز یکی از مفید ترین نوشیدنی های این کره خاکی است. این چای حاوی ترکیبات گیاهی فعالی مثل پلی فنول است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. شما می توانید کامبوجا را با چای سبز تهیه کنید تا از خواص مفید این ترکیبات گیاهی فعال بهره مند شوید.
پژوهش های علمی نشان می دهند که نوشیدن چای سبز به طور منظم به شما کمک می کند در طول روز کالری بیشتری بسوزانید. علاوه بر این، چای سبز چربی های دور شکم را آب و کلسترول و قند خون را تنظیم می کند. طبق آمار، کسانی که چای سبز می نوشند کمتر به سرطان های پروستات، سینه و روده بزرگ دچار می شوند.
۳. کامبوجا سرشار از آنتی اکسیدان است.
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که با رادیکال های آزاد، مولکول های فعالی که به سلول های بدن آسیب می رسانند، مبارزه می کنند. بسیاری از دانشمندان بر این باورند که آنتی اکسیدان های موجود در غذاها و نوشیدنی ها از مکمل های آنتی اکسیدان دار برای سلامتی مفید ترند.
به نظر می رسد که کامبوجا، به خصوص اگر با چای سبز درست شود، دارای خواص آنتی اکسیدانی مفیدی برای کبد است. پژوهش های علمی نشان می دهند که اگر به طور منظم کامبوجا بنوشید، احتمال سمی شدن کبدتان به شدت کاهش پیدا می کند. البته پژوهش ها در این زمینه روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده اند و هنوز مطالعات انسانی صورت نگرفته است، اما همین یافته ها نیز حاکی از سم زدا بودن نوشیدنی کامبوجا هستند.
۴. کامبوجا باکتری های مضر را می کشد.
یکی از ترکیبات اصلی که طی فرآیند تخمیر کامبوجا تولید می شود استیک اسید است. اسیدی که در سرکه نیز به فراوانی یافت می شود. درست مثل پلی فنول هایی که در چای وجود دارند. استیک اسید نیز می تواند بسیاری از میکروب های مضر را از بین ببرد.
کامبوجایی که با چای سیاه یا سبز درست می شود خواص ضد باکتری قدرتمندی دارد. می تواند مانع از رشد قارچ کاندیدا و برخی باکتری های عفونت زا شود. شاید این سوال برایتان ایجاد شود که اگر کامبوجا ضد باکتری است پس چطور می تواند پروبیوتیک مورد نیاز بدن را تأمین کند. خواص ضد میکروبی کامبوجا با این که جلو رشد قارچ ها و باکتری های مضر را می گیرد، باکتری ها و مخمر های مفید موجود در نوشیدنی را از بین نمی برد.
۵. کامبوجا ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد.
بیماری های قلبی اصلی ترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان هستند. احتمال بروز ناراحتی های قلبی ارتباط تنگاتنگی با سطح کلسترول بدن دارد. پژوهش های انجام شده روی حیوانات آزمایشگاهی نشان می دهند که مصرف کامبوجا می تواند میزان کلسترول خوب یا HDL و کلسترول بد یا LDL بدن را ظرف ۳۰ روز تنظیم کند.
علاوه بر این، چای، به ویژه چای سبز، مانع از اکسید شدن کلسترول LDL می شود. اکسید شدن کلسترول LDL احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. خطر ابتلا به بیماری های قلبی برای افرادی که به طور منظم چای سبز می نوشند حدود ۳۰ درصد کمتر از سایر افراد است. بنابراین، اگر کامبوجا را با چای سبز تهیه کنید به سلامت قلبتان کمک خواهید کرد.
۶. کامبوجا به کنترل دیابت نوع ۲ کمک می کند.
امروزه دیابت نوع ۲ بیش از ۳۰۰ میلیون نفر را در جهان درگیر خود کرده است. شاخصه های این بیماری قند خون بالا و مقاومت نسبت به انسولین هستند. مطالعاتی که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده اند نشان می دهند که کامبوجا می تواند سرعت هضم کربوهیدرات ها را کاهش دهد و مانع از جذب ناگهانی آن ها به خون شود. این باعث می شود که پس از صرف وعده های غذایی دچار افزایش شدید قند خون نشوید. علاوه بر این، نوشیدن کامبوجا می تواند عملکرد کلیه و کبد را در افراد مبتلا به دیابت بهبود ببخشد.
۷. کامبوجا می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
سرطان نیز یکی دیگر از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است. این بیماری با جهش سلول های بدن و رشد و تقسیم افسار گسیخته آن ها همراه است. کامبوجا، به لطف محتوای غنی پلی فنول و آنتی اکسیدانش، می تواند از جهش و تقسیم بی رویه سلول های سرطانی جلوگیری کند. البته هنوز برای نتیجه گیری قطعی به پژوهش های بیشتری نیاز است.
۸. کامبوجایی که به درستی تهیه شده باشد نوشیدنی بسیار سالمی است.
کامبوجا یک چای تخمیری سرشار از پروبیوتیک است و فواید بالقوه بسیاری برای سلامتی دارد. کامبوجا را هم می توانید از فروشگاه ها تهیه و هم خودتان در منزل درست کنید. اما اگر می خواهید آن را در خانه درست کنید، باید مراقب باشید که مراحل تهیه را به درستی پشت سر می گذارید. کامبوجایی که آلوده شده باشد و یا بیش از حد تخمیر شده باشد می تواند آسیب هایی جدی به سلامتی شما وارد کند. اگر کامبوجا را به درستی تهیه کنید، یک نوشیدنی سم زدا و انرژی زا خواهید داشت که فواید مختلفی برای سلامتیتان دارد.
جمع بندی
کامبوجا یک نوشیدنی تخمیری بر پایه چای است. برای تهیه این نوشیدنی، باید چای سبز یا سیاه را با شکر مخلوط و سپس به آن محیط کشتی به نام اسکوبی (ترکیبی از مخمر و باکتری) اضافه کنید. کامبوجا تمام خواص مفید چای سبز و چای سیاه را دارد و علاوه بر آن، حاوی پروبیوتیک های مفیدی است که به سلامت دستگاه گوارشتان کمک می کنند. شما می توانید این نوشیدنی انرژی زا را به رژیم غذاییتان اضافه کنید و از فواید مختلف آن بهره مند شوید.