از رژیم غذایی کتوژنیک بسیار شنیده ایم! خیلی ها از عوارض آن می گویند، خیلی ها با پیروی از این رژیم به اندام ایده آل خود رسیده اند و عاشقانه طرفدارش هستند؛ ما اما، در این مقاله می خواهیم در مورد موضوعی صحبت کنیم که شاید تا حالا، کمتر در مورد آن صحبت شده است، نحوه محافظت رژیم غذایی کتوژنیک از ما در برابر آنفولانزا پس با ما همراه باشید!
- رژیم غذایی کتوژنیک چیست؟
- رژیم غذایی کتوژنیک چه فوایدی دارد؟
- رژیم غذایی کتوژنیک چطور از ما در برابر آنفولانزا محافظت میکند؟
- عوارض جانبی رژیم غذایی کتوژنیک
رژیم لاغری رایگان، چگونه بدون هزینه لاغر شویم؟
«چربی نخورید!»
این جمله احتمالا توصیه مشترک خانواده و اغلب آشنایان به شماست، بهخصوص اگر اضافهوزن یا ناراحتی قلبی هم داشته باشید. آنها ساعتها برایتان از مضرات چربی سخن میرانند و صحبتهایشان هم همیشه به یک «آقا یا خانم فلانی» ختم میشود که بهخاطر چربی خون بالا به هزار درد مبتلا است. همهچیز و همهکس دست در دست هم دادهاند تا چربیها را از چشم شما بیندازند، اما آیا از دل برود هر آنکه از دیده رود؟
نه الزاما! هنوز هم دوست دارید یک قالب کره حیوانی روی بشقاب برنجتان بگذارید و آن را تبدیل به یک لقمه چربونرم کنید؛ برنج چرب با خورشت عذاب وجدان! اما هیچ میدانستید که میتوانید کربوهیدرات موجود در غذاهای روزانه خود را با چربیهای سالم و طبیعی جایگزین کنید، بدون آن که نگران وزن یا قلبتان باشید؟
به این رژیم غذایی، رژیم کتوژنیک میگویند. این رژیم، نهتنها باعث میشود وزن کم کنید، بلکه خطر ابتلای شما به دیابت و بیماریهای قلبی را نیز کاهش میدهد. همچنین، مطالعات نشان میدهند که رژیم غذایی کتوژنیک، از شما در مقابل آنفولانزا هم محافظت میکند! در این مقاله، سازوکار این رژیم را برای شما توضیح میدهیم.
رژیم غذایی کتوژنیک چیست؟
بهترین زمان شام خوردن برای کاهش وزن
رژیم غذایی کتوژنیک، رژیمی با کربوهیدرات کم و چربی زیاد است. در این رژیم، کربوهیدرات مصرفی روزانه، به ۲۰ تا ۵۰ گرم کاهش پیدا میکند و با چربی موجود در گوشت قرمز، ماهی، مغزیجات، تخممرغ و روغنهای سالم جایگزین میشود.
با کاهش مصرف کربوهیدراتها، دسترسی بدن به گلوکز، منبع اصلی انرژی، محدود میشود. در این شرایط، بدن وارد وضعیت متابولیکی تحت عنوان «کتوزیس» میشود؛ یعنی برای تامین انرژی مورد نیاز خود، به استفاده از چربیها رو میآورد. چربیها در کبد تبدیل به «کتون» میشوند و مغز انرژی خود را از مصرف کتونها تامین میکند.
برای آن که مطمئن شوید بدنتان وارد فاز کتوزیس شده، میتوانید آزمایش خون، ادرار یا تنفس بدهید، اما نشانههای دیگری هم، از جمله افزایش تشنگی، خشکی دهان، تکرر ادرار و کاهش اشتها، برای تشخیص کتوزیس وجود دارد. در رژیم کتوژنتیک، باید حواستان به مقدار پروتئینی هم که مصرف میکنید باشد، زیرا بدن میتواند پروتئینهای اضافی را به قند تبدیل کند و روند ایجاد کتوزیس را به تعویق بیندازد.
انواع مختلف رژیم غذایی کتوژنیک در برابر آنفولانزا
۱. رژیم کتوژنیک استاندارد: این رژیم، کربوهیدرات بسیارکم (۱۰ درصد)، پروتئین متوسط (۲۰ درصد) و چربی زیاد (۷۰ درصد) دارد.
۲. رژیم کتوژنیک دورهای: در این رژیم، روزهایی برای مصرف کربوهیدرات در نظر گرفته شده است؛ یک دوره دو روزه با کربوهیدرات بالا، به دنبال یک دوره ۵ روزه کتوژنیک.
۳. رژیم کتوژنیک هدفدار: این رژیم به شما اجازه میدهد که هنگام فعالیتهای ورزشی، کربوهیدرات مصرف کنید.
۴. رژیم کتوژنیک با پروتئین زیاد: این رژیم، شبیه به رژیم کتوژنیک استاندارد است، با این تفاوت که پروتئین بیشتری دارد. این رژیم، حاوی ۶۰ درصد چربی، ۳۵ درصد پروتئین و ۵ درصد کربوهیدرات است.
از بین انواع رژیمهای کتوژنیک، مدلهای استاندارد و با پروتئین زیاد بیشتر از سایرین مطالعه شده و رایجترند. رژیمهای دورهای و هدفدار، پیچیدهترند و بیشتر برای ورزشکاران به کار میروند.
رژیم غذایی کتوژنیک چه فوایدی دارد؟
از رژیم فیبر یا F factor چه میدانید؟ با ما همراه باشید!
رژیم غذایی کتوژنیک، میتواند باعث کاهش وزن شما شود. این رژیم، بهتر از رژیمهای کمچربی به کاهش وزن شما کمک میکند. بهعلاوه، برنامههای غذایی این رژیم، شما را به خوبی سیر نگه میدارند؛ بنابراین، دیگر نیازی به شمردن کالری مصرفی روزانهتان ندارید. همچنین، رژیم غذایی کتوژنیک، از طریق تنظیم فشار و قند خون، کاهش استرس اکسیداتیو و افزایش کلسترول خوب، خطر ابتلا به ناراحتیهای قلبی-عروقی را کاهش میدهد.
پیروی از یک رژیم کتوژنیک، خطر ابتلا به دیابت را نیز کاهش میدهد. تجمع چربیهای اضافی در بدن و کاهش حساسیت به انسولین، از عوامل زمینهساز دیابت نوع ۲ هستند. رژیم غذایی کتوژنیک، علاوهبراینکه بدن را وادار به سوزاندن چربیهای اضافی میکند، میتواند حساسیت به انسولین را نیز تا ۷۵ درصد افزایش دهد.
رژیم غذایی کتوژنیک چطور از ما در برابر آنفولانزا محافظت میکند؟
آنفولانزا یک بیماری ویروسی است که دستگاه تنفسی را آلوده میکند و علائمی از قبیل تب، لرز، سرفه، دردهای عضلانی، سردرد، خستگی و گلودرد دارد. آنفولانزا میتواند جدی و در موارد بسیار شدید، کشنده هم باشد.
یکی از عواملی که باعث تشدید آنفولانزا میشود، التهاب است. بدن ما در پاسخ به ویروس، ترکیبات التهابزا تولید میکند. این ترکبیات، پاسخهای التهابی بدن را به راه میاندازند اما میتوانند برای خودمان هم مضر باشند. رژیمهای غذایی کتوژنیک، از طریق مهار ترشح ترکبیات التهابزا، شدت این التهابهای مضر را کاهش میدهد.
همچنین، رژیمهای غذایی کتوژنیک، سد ریوی بدن را در برابر ویروسها تقویت میکنند. این رژیمها، با تحریک سلولهای ایمنی نوع T در ریه، باعث افزایش ترشح مخاط میشوند. مخاط ریه، میتواند ویروسها را در خود به دام بیندازد. البته برای تایید قطعی یافتههای علمی در رابطه با این موضوع، به مطالعات بیشتری نیاز است، زیرا به عقیده برخی محققان، کمبود کربوهیدرات میتواند سیستم ایمنی را تضعیف کند.
رژیم غذایی کتوژنیک، علاوه بر آنفولانزا، میتواند علیه بیماریهای مختلفی نقش محافظتی داشته باشد:
۱. سرطان: رژیم غذایی کتوژنیک، در حال حاضر به عنوان راهی برای درمان سرطان تحت مطالعه است. این رژیم، میتواند سرعت رشد تومورها را کاهش دهد.
۲. آلزایمر: رژیم غذایی کتوژنیک، به بهبود علائم آلزایمر و کند کردن روند پیشروی آن کمک میکند.
۳. پارکینسون: رژیم غذایی کتوژنیک، به بهبود علائم پارکینسون کمک میکند، اما برای تایید آن، به مطالعات بیشتری نیاز است.
۴. کیست تخمدان: انسولین در ایجاد کیستهای تخمدانی نقشی کلیدی دارد و رژیم غذایی کتوژنیک، باعث کاهش ترشح انسولین در بدن میشود.
البته، گرفتن رژیمهای کتوژنیک، میتواند عوارض جانبی هم داشته باشد و حفظ آنها در طولانی مدت، ممکن است به شما آسیب بزند.
عوارض جانبی رژیم غذایی کتوژنیک
در طول مدتی که بدن شما به رژیم غذایی جدیدتان عادت میکند، ممکن است علائم ناخوشایندی تجربه کنید. به مجموع این علائم، آنفولانزای کتو میگویند. علائم رایج آنفولانزای کتو، استفراغ، اسهال یا یبوست هستند اما ممکن است نشانههای دیگری مثل مشکلات خواب، پایین بودن سطح انرژی و گرسنگی زیاد نیز مشاهده شوند. برای به حداقل رساندن احتمال بروز این علائم، میتوانید قبل از شروع رژیم کتوژنیک، یک رژیم کمکربوهیدرات عادی بگیرید تا بدنتان به مرور به کمبود قند عادت کند.
اگر رژیم کتوژنیک را برای مدتی ادامه دهید، مایعات و الکترولیتهای بدنتان بر اثر افزایش ادرار تخلیه میشوند. کمبود آب بدن، مشکلی جدی است که میتواند به کلیههایتان آسیب بزند و باعث ایجاد سنگهای کلیوی شود. کمبود الکترولیتهایی مثل سدیم و پتاسیم نیز میتواند در الگوی تپش قلب، بینظمی ایجاد کند. از دیگر اثرات جانبی رژیمهای کتوژنیک، میتوان به بوی بد دهان، بینظمی چرخههای قاعدگی و کاهش تراکم استخوان اشاره کرد.
جمع بندی
رژیمهای کتوژنیک، برای افرادی که اضافهوزن یا دیابت دارند یا به دنبال بهبود سلامت متابولیک خود هستند بسیار مناسبند. این رژیمها فواید بسیاری دارند و به بهبودی بیماریهای مختلفی از جمله پارکینسون و آلزایمر کمک میکنند. این رژیمها همچنین، مقاومت بدن شما را در برابر ویروس آنفولانزا افزایش میدهند.
البته رژیمهای کتوژنیک، بدون عوارض هم نیستند و ممکن است در طولانی مدت، آسیبزا شوند. این رژیمها ممکن است با سبک زندگی بسیاری از افراد سازگار نباشند. اگر قصد دارید رژیم کتوژنیک بگیرید، بهتر است قبل از شروع با پزشک مشورت و برای دریافت برنامه غذایی خود، به متخصص تغذیه مراجعه کنید.
بیشتر بخوانیم!