تخم بلدرچین خواص فراوانی دارد و ما در این مقاله می خواهیم شما را با ۹ خاصیت شگفت انگیز این خوراکی بی نظیر آشنا کنیم. اندازه تخم بلدرچین تقریباً یک سوم تخم مرغ است، اما اجازه ندهید که ابعاد کوچکش شما را فریب دهد.این خوراکی مفید سرشار از مواد مغذی است. پوسته تخم بلدرچین کرمی رنگ است و روی آن لکه های قهوه ای پراکنده دیده می شود. تخم بلدرچین زرده پررنگی دارد و طعم آن بسیار شبیه به تخم مرغ است. اگر می خواهید با فواید این خوراکی شگفت انگیز آشنا شوید، با ما همراه باشید.
ارزش غذایی تخم بلدرچین
تخم بلدرچین اندازه کوچکی دارد و هر سه یا چهار عدد از آن معادل یک تخم مرغ است. اما بر خلاف این اندازه کوچک، سرشار از مواد مغذی است و می تواند بخش قابل توجهی از ویتامین، پروتئين، چربی و مواد معدنی مورد نیاز بدنتان را تأمین کند. ارزش غذایی یک تخم بلدرچین، که به طور میانگین وزنی معادل ۹ گرم دارد، به شرح زیر است:
- ۱۴ کالری
- پروتئين: ۱ گرم
- چربی: ۱ گرم
- فاقد کربوهیدرات
- فاقد فیبر
- کولین: ۴ درصد از نیاز روزانه
- ریبوفلاوین: ۶ درصد از نیاز روزانه
- فولات: ۲ درصد از نیاز روزانه
- پنتوتنیک اسید: ۳ درصد از نیاز روزانه
- ویتامین A: ۲ درصد از نیاز روزانه
- ویتامین B۱۲: معادل ۶ درصد از نیاز روزانه
- آهن: ۲ درصد از نیاز روزانه
- فسفر: ۲ درصد از نیاز روزانه
- سلنیوم: ۵ درصد از نیاز روزانه
یک عدد تخم بلدرچین می تواند مقدار قابل توجهی از ویتامین B۱۲، سلنیوم، ریبوفلاوین، کولین و آهن مورد نیاز بدنتان را تأمین کند. در حالی که کالری بسیار کمی دارد. سلنیوم و ریبوفلاوین مواد مغذی مهمی هستند که به بدنتان برای هضم مواد غذایی و تبدیل آن ها به انرژی کمک می کنند. سلنیوم، همچنین، به سلامت و حفظ عملکرد طبیعی تیروئيد نیز کمک می کند.
ویتامین B۱۲ و آهن برای سلامت دستگاه عصبی بدن مفیدند و از آن جا که به تولید گلبول های قرمز خون نیز کمک می کنند. باعث می شوند پر انرژی بمانید و کمتر احساس خستگی کنید. کولین نیز ماده اصلی برای تولید استیل کولین در بدن است. استیل کولین یک انتقال دهنده عصبی است که فرمان های مغز را به ماهیچه ها می رساند.
در ۱۰۰ گرم تخم بلدرچین (حدود ۱۰ عدد) به اندازه ۶۶ درصد از نیاز روزانه بدن ریبوفلاوین و ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن آهن وجود دارد؛ یعنی حدود دو برابر میزانی که در ۱۰۰ گرم تخم مرغ (معادل ۲ عدد) می توان یافت. علاوه بر این، تخم بلدرچین نسبت به اندازه و وزنش ویتامین B۱۲ بیشتری در مقایسه با تخم مرغ دارد.
خواص تخم بلدرچین برای سلامتی
همان طور که دیدید، تخم بلدرچین سرشار از انواع ویتامین ها و مواد معدنی مفید است. این خوراکی، همچنین، حاوی آنتی اکسیدان های مفیدی است که از ابتلا به بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کنند. در ادامه، شما را با ۹ خاصیت شگفت انگیز این خوراکی فوق العاده آشنا می کنیم:
۱. سرشار از پروتئین
تخم بلدرچین منبع بسیار خوبی برای تأمین پروتئين مورد نیاز بدن است. پروتئین ها در اغلب اعمال حیاتی بدن نقش دارند و از واحدهای کوچک تری به نام آمینواسید تشکیل می شوند. بدن از آمینواسیدهای موجود در پروتئين هایی که از غذا دریافت می کنید برای ساخت و ترمیم عضلات و استخوان ها و تولید هورمون ها و آنزیم ها استفاده می کند.
برخی از آمینواسیدها، مثل لایزین، برای تقویت استخوان ها، به خصوص در کودکان، ضروری هستند. پروتئين موجود در تخم بلدرچین حاوی لایزین است. این آمینواسید، در کنار سایر مواد مغذی موجود در تخم بلدرچین، خطر ابتلا به پوکی استخوان را کاهش می دهد.
۲. کاهش احتمال ابتلا به کم خونی
کم خونی عارضه ای است که طی آن، بدن به اندازه کافی گلبول قرمز تولید نمی کند. گلبول های قرمز مسئولیت انتقال گازهای تنفسی در خون را بر عهده دارند و کمبود آن ها باعث می شود کم انرژی باشید و احساس تنگی نفس کنید.
تخم بلدرچین منبع مناسبی برای تأمین آهن مورد نیاز بدن است. آهن، علاوه بر این که نقش مهمی در رشد و نمو بدن دارد، برای تولید هموگلوبین نیز ضروری است. هموگلوبین پروتئينی است که در گلبول های قرمز خون وجود دارد و اکسیژن را حمل می کند.
۳. تنظیم کلسترول
تخم بلدرچین سرشار از اسید چرب های مفیدی است که به سلامت قلب کمک می کنند. ۶۰ درصد از چربی های موجود در تخم بلدرچین از نوع کلسترول HDL یا کلسترول خوب هستند. مصرف HDL به بدن کمک می کند تا بتواند اثرات مضر کلسترول بد یا LDL را خنثی کند.
۴. کمک به سم زدایی
محیط زندگی ما پر است از آلودگی های مختلف. از آلودگی های موجود در هوا گرفته تا مواد شیمیایی گوناگونی که از طرق مختلف، مثل مواد غذایی مصرفی، وارد بدنمان می شوند. این مواد سمی، به مرور زمان در بدن جمع می شوند و زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری ها را فراهم می کنند.
یکی از مهم ترین اندام هایی که وظیفه سم زدایی از بدن را بر عهده دارد کبد است. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی های مختلف و مواد شیمیایی مضر می تواند کبد را تحت فشار قرار دهد، اما برخی پژوهش ها حاکی از آنند که مصرف تخم بلدرچین به سم زدایی از خون کمک می کند و مانع از آسیب دیدن کبد بر اثر ورود مواد سمی به بدن می شود.
۵. تقویت سیستم ایمنی
تخم بلدرچین منبع خوبی برای تأمین ویتامین A و ویتامین C مورد نیاز بدن است. این ویتامین ها علاوه بر کمک به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عوامل بیماری زا، در مقابله با رادیکال های آزاد نیز به بدن کمک می کنند. رادیکال های آزاد ترکیبات فعالی هستند که می توانند به سلول های بدن آسیب بزنند، پیری زودرس ایجاد و زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری ها را فراهم کنند. آنتی اکسیدان های موجود در تخم بلدرچین به ترمیم سلول های آسیب دیده کمک و علائم پیری مثل چروک شدن پوست را برطرف می کنند.
۶. بهبود حساسیت
یکی از پروتئين هایی که به فراوانی در تخم بلدرچین یافت می شود، پروتئین اووموکوئيد است. این پروتئین یک ماده ضد حساسیت طبیعی است و به بدن در برطرف کردن التهاب، احتقان و سایر علائم مربوط به پاسخ های آلرژیک کمک می کند.
۷. تقویت متابولیسم و افزایش انرژی
تخم بلدرچین پروتئين زیادی دارد و می تواند به خوبی انرژی مورد نیاز بدنتان را تأمین کند، به خصوص اگر آن را در ترکیب با غذاهای حاوی کربوهیدرات میل کنید. ترکیب تخم بلدرچین با خوراکی های دارای کربوهیدرات آن قدر انرژی زاست که می تواند جایگزین مناسبی برای کافئين باشد!
تخم بلدرچین بخشی از انرژی زا بودن خود را مدیون سلنیوم و ریبوفلاوین خود است. زیرا همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، این دو ماده مغذی در تبدیل مواد غذایی به انرژی به بدن کمک می کنند. بخش دیگری از خاصیت انرژی زایی تخم بلدرچین مربوط به تأثیری است که روی متابولیسم بدن می گذارد. ویتامین های گروه B، که به مقدار قابل توجهی در تخم بلدرچین یافت می شوند، نقش مهمی در افزایش متابولیسم دارند.
۸. تقویت بینایی
ویتامین A، که به مقدار قابل توجهی در تخم بلدرچین یافت می شود، برای سلامت چشم و حفظ عملکرد طبیعی آن ضروری است و می تواند خطر ابتلا به آب مروارید و سایر اختلالات بینایی را کاهش دهد.
۹. کمک به سلامت پوست و مو
مواد مغذی و ویتامین هایی که در تخم بلدرچین وجود دارند به مرطوب و سالم نگه داشتن پوست کمک می کنند. علاوه بر این، آنتی اکسیدان های تخم بلدرچین می توانند به ترمیم پوست های آسیب دیده کمک کنند.
شما می توانید با تخم بلدرچین برای پوستتان ماسک درست کنید. برای این کار کافیست یک عدد تخم بلدرچین را با آب لیمو مخلوط کنید و سپس، به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست خود قرار دهید. این ماسک برای درمان جوش صورت نیز مفید است.
مصرف تخم بلدرچین به سلامت مو نیز کمک می کند. این خوراکی مغذی نه تنها مانع از ریزش مو ها می شود، بلکه رشد آن ها را نیز تحریک می کند. مواد مغذی موجود در تخم بلدرچین گردش خون را در پوست سر افزایش می دهند و با رساندن اکسیژن بیشتر به مو ها، باعث تقویت آن ها می شوند. این مواد مغذی، همچنین، به درمان شوره سر نیز کمک می کنند.
مواردی که باید قبل از مصرف تخم بلدرچین بدانید
تخم بلدرچین معمولاً فرآیند پاستوریزه شدن را طی نمی کند. یعنی تولید کننده ها باکتری های مضر روی پوسته آن را با حرارت از بین نمی برند. به همین دلیل، بهتر است خانم های باردار یا افرادی که دچار اختلالات سیستم ایمنی هستند از مصرف تخم بلدرچین پرهیز و یا از پختن کامل آن اطمینان حاصل کنند.
علاوه بر این، افرادی که به تخم مرغ حساسیت دارند ممکن است به تخم بلدرچین نیز حساسیت داشته باشند و بهتر است از مصرف آن پرهیز کنند. البته این مورد لزوماً صادق نیست. از طرفی، حتی اگر به تخم مرغ هم حساسیت نداشته باشید، ممکن است بدنتان همچنان به تخم بلدرچین واکنش نشان دهد. بنابراین، اگر می خواهید برای اولین بار تخم بلدرچین میل کنید، بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنید.
جمع بندی
برخلاف اندازه کوچک و کالری اندکش، تخم بلدرچین بسیار مغذی است و خواص شگفت انگیزی برای سلامتی دارد. این خوراکی بی نظیر منبعی غنی از پروتئين است و می تواند بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدنتان را تأمین کند. شما می توانید با افزودن تخم بلدرچین به رژیم غذاییتان پر انرژی بمانید، متابولیسم بدنتان را افزایش دهید. سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش دهید. البته این را هم باید در نظر داشته باشید که تخم بلدرچین معمولاً پاستوریزه نمی شود؛ بنابراین، بهتر است آن را قبل از مصرف به خوبی بپزید.
بیشتر بخوانید