پاستا غذای کدام کشور است؟
شاید شما هم به دنبال پاسخ به این سوال به اینجا رسیدهاید. پاسخ در یک کلمه میشود ایتالیا. پاستا غذای اصلی ایتالیا است.
ایتالیا با تاریخ و فرهنگ غنی و قدیمی که دارد، جاذبههای زیادی در زمینههای گوناگون برای سلائق و افراد در سنین مختلف دارد؛ اما، هیچ چیز به اندازهی غذاهای ایتالیایی، نام و فرهنگ این کشور را به یادمان نمیآورد و هیچ غذایی از این کشور بیشتر از پاستا، با شنیدن نام غذای ایتالیایی به ذهنمان نمیرسد. برای بازکردن تاریخچه پاستا این غذای خوشمزه، باید به ریشههای آن و افسانههایی که آن را همراهی میکنند بازگردیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا تاریخچه پاستا، این غذای پرطرفدار ایتالیایی را با یکدیگر بررسی کنیم.
پاستا بخش اصلی تاریخ غذای ایتالیاست. ایتالیاییها به هر کجا که مهاجرت کردهاند، پاستا را با خود به همراه بردهاند به طوریکه به جرئت میتوان پاستا را یک غذای بینالمللی دانست. برخلاف دیگر محصولات پرطرفدار برخاسته از این کشور مثل پیتزا و سس کچاپ، که گذشتهای طولانی ندارند، قدمت پاستا به صدها، اگر نه هزاران سال پیش باز میگردد.
تاریخچه پاستا در زمانهای باستان
بسیاری بر این باورند که جهانگرد مارکو پولو، پاستا را از یکی از سفرهای خود به چین، به همراه آورده است. برخی نیز بر این باورند که پاستا کشف مارکو پولو برای ایتالیا نبوده است بلکه فقط باز یافتن محصولی است که زمانی در ایتالیا بین مردم توسکانی و رومانی محبوب بود. به هر حال، شکی نیست که مارکو پولو در دوران خودش، کارهای بزرگ زیادی انجام داده است؛ اما، کشف پاستا یکی از آنها نبوده است. نودل در زمان پولو، در ایتالیا وجود داشته است.
در واقع شواهدی وجود دارد که نودل از یک رشتهی فرنگی اتروسکو-رومی وجود داشته است به نام لاگان تهیه میشده است. البته این مدل از پاستا که در اوایل قرن اول مورد استفاده قرار میگرفته است، برخلاف اتفاقی که امروز برای آن میافتد، جوشیده نمیشده، بلکه در اجاق پخته میشده است. لاگان یا پاستای زمان باستان، بی شباهت با پاستای امروزی ما نبوده است؛ اما، نمیتوان آنها را کاملا شبیه به هم دانست. ایتالیا میبایست سالهایی را برای انقلابی که محبوبترین غذایش در صنعت غذا ایجاد میکند صبر کند، مثل بسیاری دیگر جنبههایی از زندگی مردم جنوب ایتالیا، حملات اعراب در قرن هشتم تاثیر بزرگی بر غذاهای محلی آنها گذاشت. امروزه، حضور اعراب در جنوب پنینسولا در دوران قرون وسطی را محتملترین دلیل انتشار پاستا به مناطق مختلف میدانند.
کلمهی پاستا از کجا آمده است؟
در تاریخچه پاستا آمده است که کلمهی مدرن “پاستا” از ریشهای سیسیلی به معنی خمیر ورز داده شده با انرژی گرفته شده است؛ به دلیل اینکه، فرآیند ساخت پاستا در آن زمان، فرآیندی سخت و طولانی مدت بوده است و وقت تمام روز را میگرفته است. اینکه این پاستای باستانی چگونه سرو میشده است، هنوز به طور کامل مشخص نیست. اما پاستاهای سیسیلی، به همراه مواد غذایی معمول خاورمیانهای مثل کشمش یا دارچین سرو میشدند. این پاستای باستانی، یک مادهی عمدهی غذایی ایدهآل برای سیسیلیها بود به دلیل اینکه دوروم در آب و هوای ایتالیا به وفور کشت میشود. ایتالیا نه تنها در زمان باستان، بلکه همچنان نیز از بزرگترین تولید کنندههای این غلات سخت به حساب میآید که مادهی اصلی برای تولید آرد سمولیناست.
تا سال 1300 پاستای خشک یکی از محبوبترین غذاهای بدلیل مواد غذایی موجود در آن و ماندگاری زیاد آن بود که این ویژگیها، آن را برای سفرهای طولانی ایدهآل میکرد.
پاستا طی سفرهای اکتشافاتی به دور دنیا، در طول قرن بعد، انتشار یافت و راه بینالمللی شدن را پیش گرفته بود. در این زمان، شکلهای مختلفی از پاستا ایجاد شده و تکنولوژیهای جدید تولید پاستا را راحتتر و سریعتر کرده بود. همهی این نوآوریها و اتفاقات، پاستا را به بخش مهمی از فرهنگ ایتالیا تبدیل کرده بود؛ اما، پیشرفت بزرگ بعدی برای این غذا، تا قرن 19 اتفاق نیفتاد؛ زمانی که گوجه با پاستا همراه شد. با اینکه گوجه تنها مدت کوتاهی بعد از کشف دنیای جدید توسط ایتالیاییها، به اروپا وارد شده بود؛ اما، مدت زمانی طول کشید تا مردم این میوه را قابل خوردن بشناسند و آن را مصرف کنند. ابتدا مردم اروپا تصور میکردند گوجهها سمی هستند و قابل خوردن نیستند. به همین دلیل، اولین پاستای سرو شده با گوجه، اولین بار در سال 1839، ثبت شده است.
پاستای امروزی چگونه تولید میشود؟
تخمین زده میشود که ایتالیاییها در سال حدود 60 پوند پاستا مصرف میکند؛ این میزان از رتبهی دوم دنیا یعنی آمریکا، که هر فرد سالانه 20 پوند پاستا مصرف میکند، بسیار بیشتر است. این عشق به پاستا در ایتالیا، از توان این کشور برای تولید دوروم، پیشی گرفته است؛ به همین دلیل، این کشور مقداری از دوروم مورد نیاز کشورش را از کشورهای دیگر وارد میکند. امروزه، پاستا در مدلهای مختلف خشک و تازه، در سراسر دنیا یافت میشود. تنها مشکل بزرگ در مسیر تولید پاستا، تولید انبوه و مسائل زیستمحیطی است.
پاستا امروزه یکی از محبوبترین غذاهای بین المللی شناخته میشود و در رستورانها، کافهها حتی فستفودهای مختلفی در دنیا، سرو میشود.