خواص خرفه

آیا با خواص خرفه آشنا هستید؟ ما در این مقاله، می خواهیم به ۹ خاصیت درمانی این سبزی سرشار از ویتامین A بپردازیم. خرفه یک گیاه علفی خوراکی و بسیار مفید است. شاید این سبزی به اندازه سایر سبزیجات شناخته شده نباشد، اما سرشار از انواع و اقسام مواد مغذی است. با ما همراه باشید تا فواید خرفه را برای سلامتی به طور مفصل بررسی کنیم.

خرفه چیست؟

خرفه چیست؟

خواص خرفه

خرفه، با نام علمی «پرتولاکا اولراسه»، در گروه سبزیجات برگ سبز قرار می گیرد و می توان آن را پخت و یا به صورت خام مصرف کرد. ۹۳ درصد از این گیاه را آب تشکیل می دهد. خرفه ساقه قرمز و برگ های کوچکی دارد و مزه آن هم ترش یا نمکی، شبیه به اسفناج است. این سبزی را می توانید درست مانند اسفناج یا کاهو، به بسیاری از خوراکی ها مثل سالاد و ساندویچ اضافه کنید.

خرفه در بسیاری از نقاط جهان و در محیط های مختلف رشد می کند. می توانید این گیاه علفی را در باغ و بوستان و یا حتی ترک های آسفالت پیاده رو پیدا کنید. اما اگر آن را در محیط های خشک و خاک های شور هم مشاهده کردید تعجب نکنید؛ زیرا خرفه می تواند با شرایط سخت زیست محیطی نیز سازگار شود.

خرفه مدت هاست که در طب سنتی هم به کار می رود و سرشار از مواد مغذی است. ارزش غذایی ۱۰۰ گرم خرفه به شرح زیر است:

-ویتامین A: ۲۶ درصد از نیاز روزانه

-ویتامین C: ۳۵ درصد از نیاز روزانه

-منیزیم: ۱۷ درصد از نیاز روزانه

-منگنز: ۱۵ درصد از نیاز روزانه

-پتاسیم: ۱۴ درصد از نیاز روزانه

-آهن: ۱۱ درصد از نیاز روزانه

-کلسیم: ۷ درصد از نیاز روزانه

خرفه حاوی مقداری فولات، مس، فسفر و ویتامین های B۲، B۱ و B۳ نیز هست. اگر تا به اینجای کار از ارزش غذایی بالای خرفه متعجب شده اید، باید بدانید که هنوز قسمت هیجان انگیز ماجرا را نشنیده اید. خرفه بسیار کم کالری است و شما می توانید همه این مواد مغذی را تنها با مصرف ۱۶ کالری دریافت کنید! به همین دلیل است که این سبزی یکی از مغذی ترین خوراکی های دنیا به شمار می رود.

فواید و خواص خرفه برای سلامتی

خرفه سرشار از ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است و فواید بی شماری برای بدنتان دارد. ۹ خاصیت درمانی این سبزی مغذی عبارت است از:

۱. خرفه سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ است.

فواید خرفه برای سلامتی

اسیدهای چرب امگا-۳، چربی های مهمی هستند که بدن قادر به تولیدشان نیست و باید آن ها را از طریق غذا دریافت کنید. خرفه در مجموع چربی کمی دارد، اما امگا-۳ بخش عمده این چربی ها را تشکیل می دهد. در حقیقت دو نوع امگا-۳ در خرفه وجود دارد: ALA و EPA. ALA در بسیاری از گیاهان یافت می شود، اما EPA بیشتر در جلبک ها و  خوراکی های جانوری مثل ماهی های چرب وجود دارد.

در مقایسه با سایر سبزیجات، خرفه به طرز شگفت آوری حاوی مقادیر زیادی از ALA است. برای آن که متوجه تفاوت آن با سایر سبزی ها بشوید، بد نیست بدانید که ALA موجود در خرفه ۵ تا ۷ برابر ALA موجود در اسفناج است! نکته جالب دیگر نیز وجود EPA است. این امگا-۳ از ALA فعال تر است و به طور کلی در گیاهان خشکی زی یافت نمی شود.

۲. خرفه حاوی آنتی اکسیدان های فراوان است.

خرفه و آنتی اکسیدان

خرفه سرشار از آنتی اکسیدان های مختلف و ترکیبات گیاهی مفید است. برخی از این ترکیبات عبارتند از:

-ویتامین C: خرفه سرشار از ویتامین C یا اسکوربیک اسید است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و برای سلامت پوست، عضلات و استخوان ها مفید است.

-ویتامین E: خرفه دارای مقدار زیادی آلفا توکوفرول است؛ یکی از فرم های ویتامین E که از غشاهای سلولی در برابر آسیب های مختلف محافظت می کند.

-ویتامین A: خرفه حاوی بتا کاروتن است؛ آنتی اکسیدانی که در بدن تبدیل به ویتامین A می شود. ویتامین A را نیز همه به واسطه فوایدی که برای چشم دارد می شناسند.

-گلوتاتیون: این آنتی اکسیدان مهم از سلول های بدن در برابر آسیب های مختلف محافظت می کند.

-ملاتونین: ملاتونین هورمونی است که برای خوابیدن به شما کمک می کند و فواید دیگری نیز برای بدنتان دارد.

-بتالانین: گیاه خرفه بتالانین تولید می کند؛ آنتی اکسیدانی که از بدن در برابر آسیب های لیپوپروتئین های کم چگالی یا LDL محافظت می کند.

۳. خرفه سرشار از مواد معدنی مهم است.

خرفه و مواد معدنی

خرفه می تواند برخی از مواد معدنی ضروری مورد نیاز بدنتان را تأمین کند. این سبزی، منبع خوبی از پتاسیم است که در تنظیم فشار خون نقش دارد. مصرف پتاسیم می تواند خطر سکته و بروز بیماری های قلبی را کاهش دهد. علاوه بر پتاسیم، خرفه منیزیم زیادی نیز دارد. این عنصر بسیار مهم در بیش از ۳۰۰ واکنش آنزیمی بدن نقش ایفا می کند. منزیم نیز می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.  آهن و مقادیر اندکی کلسیم و فسفر نیز در خرفه یافت می شوند که با افزایش سن گیاه، درصد آن ها نیز بالاتر می رود.

۴. خرفه ضد سرطان است.

آیا خرفه ضد سرطان است.

همانطور که گفتیم، خرفه سرشار از بتاکاروتن است. رنگیزه ای که به ساقه آن رنگ قرمز می دهد. این ترکیب خاصیت آنتی اکسیدانی نیز دارد و در کنار سایر آنتی اکسیدان های موجود در خرفه تعداد رادیکال های آزاد موجود در بدن را کاهش می دهد. رادیکال های آزاد در واقع محصولات جانبی اکسیژن هستند که توسط سلول های بدن تولید می شوند. کاهش تعداد رادیکال های آزاد از آسیب های سلولی جلوگیری می کند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.

 ۵. خرفه برای قلب مفید است.

خواص خرفه

خرفه به سلامت قلب و عروق نیز کمک می کند. همانطور که گفتیم، این سبزی سرشار از امگا-۳ است. اسیدهای چرب امگا-۳ با کاهش کلسترول بد یا LDL به حفظ سلامت رگ ها کمک و از بروز سکته، حمله قلبی و سایر بیماری های قلب و عروق جلوگیری می کنند. علاوه بر این، آهن و مس زیادی که در خرفه وجود دارند می توانند تولید گلبول های قرمز خون را افزایش دهند. این دو عنصر، همچنین، در اکسیژن رسانی به بافت های بدن نیز نقش دارند.

۶. خرفه به سلامت استخوان ها کمک می کند.

خرفه و استخوان

استخوان ها نیز می توانند از خواص مفید خرفه بهره مند شوند. همان طور که پیش تر اشاره شد، خرفه حاوی کلسیم و منیزیم نیز هست. کلسیم رایج ترین ماده معدنی موجود در بدن است و کمبود آن به تضعیف استخوان ها و در نهایت، پوکی استخوان منجر می شود. منیزیم نیز به طور مستقیم رشد سلول های استخوانی را تحت تأثیر قرار می دهد. اگر این دو عنصر به اندازه کافی به بدنتان برسند اسکلت سالم تری خواهید داشت و کمتر دچار بیماری های استخوان خواهید شد.

۷. با مصرف خرفه می توانید وزن کم کنید.

خرفه و کم کردن وزن

خرفه به کاهش وزنتان کمک می کند؛ زیرا با وجود دارا بودن ارزش غذایی بسیار بالا، کالری بسیار کمی دارد. این سبزی مغذی فیبر زیادی نیز به بدنتان می رساند و باعث می شود برای مدت طولانی تری سیر بمانید. بنابراین، با مصرف خرفه، علاوه بر تأمین بسیاری از مواد مغذی مورد نیاز بدنتان، می توانید اشتهایتان را نیز کنترل کنید و لاغر شوید.

۸. خرفه کمک می کند پوست سالمی داشته باشید.

خرفه و سلامت پوست

خرفه به علت دارا بودن مقدار زیادی ویتامین A به درمان عارضه های پوستی مختلفی کمک می کند. اگر خرفه را روی پوستتان بگذارید، به لطف ویتامین A و برخی ترکیبات گیاهی دیگری که در آن یافت می شوند. می تواند التهاب را کاهش دهد. مصرف خوراکی این گیاه علفی نیز پوست را شاداب می کند، جوش های پوستی را برطرف می کند و زخم ها و لکه های پوستی را نیز بهبود می بخشد.

۹. خرفه برای رشد کودکان مفید است.

خرفه و رشد کودکان

این خاصیت مفید خرفه نیز مدیون وجود مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا-۳ در آن است. برخی پژوهش ها نشان می دهند که وجود مقادیر بالای امگا-۳ در رژیم غذایی کودکان خردسال نه تنها به رشدشان کمک می کند، بلکه علائم مربوط به برخی اختلالات رشد مثل ADHD و اوتیسم را نیز تا حدودی بهبود می بخشد.

نحوه مصرف خرفه

نحوه مصرف خرفه

ساقه، برگ و گل گیاه خرفه همگی قابل خوردن هستند. البته، باید قبل از مصرف آن ها را به خوبی بشویید. این سبزی مغذی به خاطر مزه نمکی خود انتخاب غذایی مناسبی برای افزودن به سالاد و سایر خوراکی ها نیز هست. شما می توانید سوپ یا خورشتتان را با افزودن خرفه به غلظتی دلچسب برسانید. برخی دیگر از راه های افزودن خرفه به غذاها عبارتند از:

-سرخ کردن و مصرف به عنوان دورچین

-خرد کردن و اضافه کردن به سالاد

-مخلوط کردن با سبزیجات کبابی

-تزیین غذای اصلی

-افزودن به غذاهای گوشتی به عنوان طعم دهنده

در رابطه با مصرف خرفه نکته مهم دیگری نیز وجود دارد که باید به خاطر بسپارید. خرفه حاوی مقدار زیادی اگزالیک اسید است؛ ترکیبی که مصرف آن می تواند به ایجاد سنگ کلیه منجر شود. اگر کلیه هایتان سنگ ساز هستند، بهتر است قبل از خوردن خرفه با پزشک مشورت کنید. یکی از راه حل هایی که برای رفع این مشکل وجود دارد این است که خرفه را قبل از مصرف در آب بجوشانید. جوشاندن، بخش زیادی از اگزالیک اسید موجود در این سبزی را از بین می برد، بدون آن که باعث از دست رفتن سایر ترکیبات مفید موجود در آن شود.

بیشتر بخوانید!

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید